Październik 2018

Na statku Tallink doszło do poważnej awarii instalacji elektrycznej

Na statku Tallink Regal Star padła elektryka. Jednostka utknęła w Morzu Bałtyckim. Na pomoc wysłano statek ratowniczy.

 

 

O godzinie 11.00 zepsuła się instalacja elektryczna w Regal Star, w wyniku czego stracono kontrolę nad statkiem niedaleko znaku nawigacyjnego Remarmargrund. Statek zaczął dryfować z powodu silnego wiatru. Ostatecznie udało się go zakotwiczyć.

 

Statek płynął z portu Kapellskär do portu Paldiski. Z powodu kolizji ze znakiem nawigacyjnym statek nie doznał poważnych uszkodzeń i jest obecnie zakotwiczony w pobliżu wybrzeża Szwecji.

 

Holownik Montfred i szwedzki statek ratowniczy Stenhammar zapewniają pomoc uszkodzonej jednostce. Na jej pokładzie przebywają pasażerowie i 27 członków załogi – informuje Katri Link, rzeczniczka Tallink.

Statek będzie odholowany z powrotem do portu Kapellskär, aby sprawdzić ewentualne uszkodzenia. Zaplanowane wcześniej rejsy Regal Star są odwołane do piątku 02 listopada br., donosi Postimees i prosi czytelników, którzy mogą przebywać na Regal Star, o przesłanie zdjęć ze statku na adres online@postimees.ee.

 




Wypadek na rajdzie Saaremaa

Podczas rajdu Saaremaa samochód zjechał z drogi i przewrócił się kilka razy.

 

 

Rajd, który odbył się w weekend w Saaremaa, zakończył się dla Häädemeeste Karel Telbil i Martina Vihmanna wyjątkowo niefortunnym, ponieważ ich samochód Honda Civic Type-R zjechał z drogi i przewrócił się kilka razy, donosi Pärnu Postimees.

 

Mężczyźni nie ucierpieli, ale z oczywistych powodów nie mogli kontynuować zawodów. Obaj mieli szansę zostać mistrzami. Obejrzyj film (wypadek w 37 sekundzie video).

 




Zagrożenie dla zdrowia! 1,3 miliona jaj z podejrzeniem o salmonellę trafiło do estońskich sklepów Dowiedz się, których produktów lepiej nie kupować!

Rada ds. Weterynarii i Żywności przywołała około 1,3 miliona jaj z podejrzanych o salmonellę z estońskich sklepów. Dla producenta oznacza to zasadniczo koniec przedsiębiorstwa.

 

 

Domniemane zanieczyszczenie dotyczy dwóch farm przedsiębiorstwa Valgamaa OÜ Sanlind, którego produkty sprzedawane są pod markami Kodutalu, Kodukoha, Pisihää, Hiigelhää i Hüva, z okresem przydatności do spożycia od 15 do 26 października. Jaja te są oznaczone jako 3EE16710 i 2EE31531. Kod produktu wydrukowano na skorupach. W przypadku zakupu tych jaj, należy je dokładnie ugotować, zanim zostaną zjedzone. Salmonella umiera w temperaturze 70 stopni. Jajka gotowane potrzebują co najmniej 10 minut, duże jaja więcej czasu. Podczas smażenia należy dobrze usmażyć jajka po obu stronach.

 

Aby uniknąć rozprzestrzeniania się bakterii, musisz myć ręce ciepłą wodą z mydłem przez co najmniej 20-30 sekund przed i po:

 

a) gotowanie

 

b) pójściem do toalety.

 

Lepiej używać jednorazowych ręczników papierowych i serwetek podczas gotowania. Umyj wszystkie urządzenia do gotowania (talerze, deski, noże itp.) po tym, jak zostały użyte do przygotowania jaj. Nie wkładaj gotowanego jedzenia do naczyń, w których wcześniej przechowywano jaja.

 

Wydział weterynaryjny i żywnościowy wstrzymał wywóz jaj z wyżej wymienionych firm, a rzekomo zainfekowane jaja zostały usunięte z sieci dystrybucji.