Przekąski wegetariańskie z tofu – z estońskiej TV

Kategorie: 

rus.err.ee
     

 

Chrupiące plasterki tofu z sosem barbecue

 

Potrzebne będą:

 

 

  • 250 g tofu twarde

 

  • sos barbecue (np. Pudliszki)

 

  • olej roślinny do smażenia

 

Sposób przygotowania:

 

 

Pokroić tofu w cienkie plastry. Na gorącą patelnię wlać 3-4 łyżki oleju roślinnego i podsmażyć plastry sera z obu stron na złoty kolor. Ułożyć smażone tofu w misce, polać sosem grillowym  i delikatnie wymieszać. Bardzo dobrze nadaje się jako przekąska lub dodatek do innych potraw.  

 

 

Sałatka z miękkim tofu

 

 

Potrzebne będą:

 

 

 

  • sałata lodowa (liście)

 

  • pomidorki

 

  • ogórek

 

  • czerwona cebula

 

  • 0,5 opakowania miękkiego tofu (ok. 150 g)

 

  • curry i sos sojowy - do smaku

 

  • W razie potrzeby - mały słoik majonezu sojowego i kilka łyżek dobrego oleju roślinnego

 

Sposób przygotowania:

 

 

Pokroić wszystkie składniki, dodać miękkie tofu. Całość doprawić curry i sosem sojowym. Wszystko dobrze wymieszać i podawać na stół. Jeśli chcesz, aby sałatka była bardziej kremowa, dodać majonezu sojowego.

 

Ocena: 

Nie ma jeszcze ocen



Skomentuj