Zagrożenie dla zdrowia! 1,3 miliona jaj z podejrzeniem o salmonellę trafiło do estońskich sklepów Dowiedz się, których produktów lepiej nie kupować!

Kategorie: 

youtube.com

Rada ds. Weterynarii i Żywności przywołała około 1,3 miliona jaj z podejrzanych o salmonellę z estońskich sklepów. Dla producenta oznacza to zasadniczo koniec przedsiębiorstwa.

 

 

Domniemane zanieczyszczenie dotyczy dwóch farm przedsiębiorstwa Valgamaa OÜ Sanlind, którego produkty sprzedawane są pod markami Kodutalu, Kodukoha, Pisihää, Hiigelhää i Hüva, z okresem przydatności do spożycia od 15 do 26 października. Jaja te są oznaczone jako 3EE16710 i 2EE31531. Kod produktu wydrukowano na skorupach. W przypadku zakupu tych jaj, należy je dokładnie ugotować, zanim zostaną zjedzone. Salmonella umiera w temperaturze 70 stopni. Jajka gotowane potrzebują co najmniej 10 minut, duże jaja więcej czasu. Podczas smażenia należy dobrze usmażyć jajka po obu stronach.

 

Aby uniknąć rozprzestrzeniania się bakterii, musisz myć ręce ciepłą wodą z mydłem przez co najmniej 20-30 sekund przed i po:

 

a) gotowanie

 

b) pójściem do toalety.

 

Lepiej używać jednorazowych ręczników papierowych i serwetek podczas gotowania. Umyj wszystkie urządzenia do gotowania (talerze, deski, noże itp.) po tym, jak zostały użyte do przygotowania jaj. Nie wkładaj gotowanego jedzenia do naczyń, w których wcześniej przechowywano jaja.

 

Wydział weterynaryjny i żywnościowy wstrzymał wywóz jaj z wyżej wymienionych firm, a rzekomo zainfekowane jaja zostały usunięte z sieci dystrybucji.

Ocena: 

Nie ma jeszcze ocen



Skomentuj