Duszona kapusta kiszona z ciemnym piwem i likierem

Jak przeżyć święta Bożego Narodzenia zimą w Estonii bez kiszonej kapusty, która już sama w sobie jest dobra, a z gulaszem jest po prostu pyszna. Jeśli Estończyk znudzony jest już całkiem bigosem z wieprzowiną, próbuje czynić to tradycyjne danie bardziej oryginalnym dodając inne składniki tj. piwo, śmietanka lub likier Vana Tallinn.

 

 

 

 

Jak zapewnia Ragne Vyark, prowadząca blog kulinarny (kokkama.blogspot.com), na stole bożonarodzeniowym nie może zabraknąć kiszonej kapusty. A najlepsze, co może sprawić gospodyni, to przygotować kapustę według własnej recepty.

     

Jednakże każda rodzina posiada własną recepturę (nawet jeżeli ściągnęła ją z Internetu, prawdopodobnie i tak będzie próbowała urozmaicić ją swoim własnym akcentem). Niektórzy dodają wino do kapusty, inni coś mocniejszego, inni wolą smak z miodem, a jeszcze inni brązowy cukier lub kminek, jagody jałowca lub, dla urozmaicenia dania, także dżem jabłkowy lub morelowy, cynamon, goździki i inne przyprawy. „Wyobraźnia kucharza jest nieograniczona i każdy ma różne gusta” - mówi Ragne Vyark.

   

 

Osobiście Ragne dusi kapustę z wieprzowiną, dodając wodę lub bulion. Całość doprawia solą i cukrem. Jej babcia preferowała tradycyjną recepturę i danie zawsze udawało się na medal. Za to ojciec twórczo podochodził do gotowania i dodawał ciemne piwo. Kapusta nabiera brązowego koloru z lekkim karmelowym smakiem. Jakąkolwiek kapustę byście nie ugotowali, najlepiej smakuje ona z ziemniakami, wieprzowiną lub kaszanką.

 

 

PRZEPISY  

 

Kapusta kwaszona ze śmietanką

 

 

 

To danie świąteczne różni się od tradycyjnego tym, że do duszonej kapusty dodaje się wino, śmietankę i miękki ser. Wystarczy tylko spróbować raz taką kapustę, a prawdopodobnie będziesz chciał gotować to ponownie.

 

 

 Składniki:  
  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 200 ml białego wina
  • około 400 ml wody
  • 2 gałązki tymianku
  • 200 ml 10% śmietanki
  • 200 g miękkiego sera bez dodatków zapachowych
  • trochę cukru, szczypta soli, pieprz.

 

Włożyć kapustę do garnka, dodać wino i wodę. Wsypać łyżeczkę cukru i wrzucić kilka gałązek tymianku. Gotować przez 40 minut na średnim ogniu. Następnie dodać śmietankę, włożyć ser i dusić przez około godzinę, mieszając  oczywiście od czasu do czasu. Gotowe danie można trochę dosolić i dopieprzyć.

 

 

 

Kapusta z piwem

 

 

 

Według Ragne Vyark w jej rodzinie zawsze taką kapustę przyrządzał ojciec. Duszona kiszona kapusta z piwem smakiem przypomina tradycyjną potrawę świąteczną. Jednak ciemne piwo daje pewien niuans smakowy.

 

 

  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 0,5 l ciemnego piwa
  • 3 - 4 łyżki miodu
  • szczypta soli,
  • trochę pieprzu
  • 3 - 4 łyżki gęsiego smalcu lub tradycyjnego.

 

 

 

Roztopić w garnku smalec, dołożyć kapustę i wymieszać. Wlać piwo, dodać miód, sól i gotować na małym ogniu przez około godzinę, w zależności od rodzaju kapusty, którą preferujecie – miękką lub lekko chrupiącą. Aby kapusta nie przypaliła się należy dodać wody.

 

 

 

Schab 1-2-3!

 

 

 

Usmażcie schab, dolejcie do niego domowy sok jabłkowy i otrzymacie tak pyszne danie, przez które można połknąć język, doradza gospodyni Liina Carron.

 

 

 

Dlaczego schabowy 1-2-3? Ponieważ, po pierwsze, danie robi się prawie samo, po drugie, bo składa się z trzech głównych ingredientów. Biorąc pod uwagę dostępność produktów, a także łatwość przygotowania, to smaczne i sycące danie będzie jak najbardziej pasowało na zimowym stole. Dzięki naturalnemu domowemu, kwaśnemu sokowi z jabłek całkiem gruby kawałek mięsa stanie się miękki o słodko – lekko kwaśnym smaku, który pokocha cała rodzina.

 

 

 

Na każdy kawałek mięsa potrzeba:

 

 

  • kawałek wieprzowiny grubości 2 cm
  • domowy sok jabłkowy
  • dwie cebule
  • liść laurowy
  • sól i pieprz
  • olej roślinny do smażenia.

 

Pokrój cebulę i usmaż na oleju, następnie odstaw. Kawałki wieprzowiny obsmażyć obustronnie z dodatkiem pieprzu i soli. Zalać mięso i cebulę sokiem jabłkowym, tak aby ciecz całkowicie przykryła mięso. Jeżeli ktoś lubi, to można dodać liść laurowy i kilka gałązek tymianku. Jeśli sok jest kwaśny, można dodać łyżeczkę brązowego cukru.

       

Dusić pod przykryciem na małym ogniu przez 30 minut. W tym czasie należy raz przewrócić mięso. Jeśli w ciągu pół godziny, mięso zrobi się miękkie, należy podnieść temperaturę gotowania, aby pół bulionu wyparowało. Uzyska się wtedy słodko - kwaśny cebulowo - jabłkowy sos. Danie należy podawać podlane tym sosem.

 

 

 

Brak oceny

Odpowiedzi

Dodaj nową odpowiedź

Zawartość pola nie będzie udostępniana publicznie.
CAPTCHA
To pytanie jest konieczne w celu eliminacji botów
                                 _                   
_ __ ___ ___ _ __ ___ | | __ __ ___
| '_ ` _ \ / _ \ | '_ ` _ \ | | \ \/ / / _ \
| | | | | | | __/ | | | | | | | |___ > < | __/
|_| |_| |_| \___| |_| |_| |_| |_____| /_/\_\ \___|
Enter the code depicted in ASCII art style.

Podobne filmy wideo

Mulgikapsad danie główne - estoński przepis

2012-10-23 22:25

W Tallinie rozpoczął się tydzień restauracji

2012-11-03 00:36

Ziemniaki: estońskie smaki

2012-11-16 23:37

Estońska kuchnia

2012-11-17 17:01