Estońska kuchnia

Estońska kuchnia w sposobie gotowania (głównie gotowane potrawy) oraz pod względem składników, jest zbliżona do fińskiej i ogólnie bardziej "morska" niż łotewska i litewska. 

 
 
 
 

 

Ponadto, duży wpływ na nią miała niemiecka i szwedzka kuchnia (wpływy 17/18 wieczne), kiedy terytorium Estonii należało do Szwecji. Bardzo słabo używa się tu przypraw i ziół. W małych ilościach i w poszczególnych potrawach stosuje się: koperek - do śledzia, majeranek - do kaszanki, kminek - do białego sera, pietruszka, seler – do zup mięsnych (nie do wszystkich). Z przypraw smakowych, z wyjątkiem mleka, śmietanki, śmietany kwaśnej w czystej postaci, używa się "kastmed" - mleczne i mleczno - śmietanowe sosy, które towarzyszą niemal każdemu estońskiemu daniu 
 
 
Źródło: W.W. Pokhlebkin
 
Brak oceny

Odpowiedzi

Dodaj nową odpowiedź

Zawartość pola nie będzie udostępniana publicznie.
CAPTCHA
To pytanie jest konieczne w celu eliminacji botów
              _       _   _  __   __  _ 
_ __ ___ | |__ / | | | \ \ / / (_)
| '_ ` _ \ | '_ \ | | | | \ V / | |
| | | | | | | | | | | | | | | | | |
|_| |_| |_| |_| |_| |_| |_| |_| |_|
Enter the code depicted in ASCII art style.

Podobne filmy wideo

Ziemniaki: estońskie smaki

2012-11-16 23:37

Estoński piernik - Piparkook (świąteczne ciasteczka)

2012-11-17 18:04

Duszona kapusta kiszona z ciemnym piwem i likierem

2012-12-14 22:28

Najzdrowsze ryby plus estońskie przepisy

2014-05-21 21:47