Estońska kuchnia

Estońska kuchnia w sposobie gotowania (głównie gotowane potrawy) oraz pod względem składników, jest zbliżona do fińskiej i ogólnie bardziej "morska" niż łotewska i litewska. 

 
 
 
 

 

Ponadto, duży wpływ na nią miała niemiecka i szwedzka kuchnia (wpływy 17/18 wieczne), kiedy terytorium Estonii należało do Szwecji. Bardzo słabo używa się tu przypraw i ziół. W małych ilościach i w poszczególnych potrawach stosuje się: koperek - do śledzia, majeranek - do kaszanki, kminek - do białego sera, pietruszka, seler – do zup mięsnych (nie do wszystkich). Z przypraw smakowych, z wyjątkiem mleka, śmietanki, śmietany kwaśnej w czystej postaci, używa się "kastmed" - mleczne i mleczno - śmietanowe sosy, które towarzyszą niemal każdemu estońskiemu daniu 
 
 
Źródło: W.W. Pokhlebkin
 
Brak oceny

Odpowiedzi

Dodaj nową odpowiedź

Zawartość pola nie będzie udostępniana publicznie.
CAPTCHA
To pytanie jest konieczne w celu eliminacji botów
   ___   __     __  ____            _____   _     
( _ ) \ \ / / | ___| __ _ | ___| | |__
/ _ \ \ \ / / |___ \ / _` | | |_ | '_ \
| (_) | \ V / ___) | | (_| | | _| | |_) |
\___/ \_/ |____/ \__, | |_| |_.__/
|_|
Enter the code depicted in ASCII art style.

Podobne filmy wideo

Ziemniaki: estońskie smaki

2012-11-16 23:37

Estoński piernik - Piparkook (świąteczne ciasteczka)

2012-11-17 18:04

Duszona kapusta kiszona z ciemnym piwem i likierem

2012-12-14 22:28

Najzdrowsze ryby plus estońskie przepisy

2014-05-21 21:47