Mulgikapsad danie główne - estoński przepis

Dania z kapusty są bardzo popularne w Estonii. Mulgikapsad to potrawa regionalna wywodząca się z południowej Estonii, konkretnie z Mulgimaa (południowa część Viljandi). W dziewiętnastowiecznej Estonii kilku bogatych chłopów kupiło ziemię w Mulgimaa. Ich tradycyjna kuchnia stała się wkrótce narodową estońską. 

 

 

 

Do przyrządzenia „Mulgi" Mulgikapsad potrzebne są (składniki na 4 porcje):

2 lub 3 garście kapusty kiszonej (ok. 1 kg);

Szklanka kaszy jęczmiennej lub szklanka jęczmienia;

500 g wieprzowiny (boczku);

Kminek;

Sól;

Pieprz 

oraz

2 cebule i ziemniaki (ewentualnie białe wytrawne wino).

 

Jęczmień namoczyć na noc, przepłukać. Boczek pokroić w plastry. Wyłożyć warstwę boczku w garnku lub żaroodpornej patelni. Ułożyć warstwę kapusty i warstwę jęczmienia. Wszystko zalać wodą (lub ewentualnie białym wytrawnym winem)  tak, aby ciecz przykryła kaszę na 1 cm. Szczelnie zamknąć pokrywę garnka lub żaroodpornej patelni. Wszystko gotować w piecu przez 30 minut przy temperaturze 200°C, a następnie przez 2 godziny przy temperaturze 130 °. Doprawić solą i pieprzem. Następnie dalej gotować kolejne 30 minut. Mulgikapsad smakuje szczególnie dobrze z gotowanymi ziemniakami i smażoną cebulą.

 

 

A tu wersja mulgikapsad bardziej urozmaicona:

 

 

 
Brak oceny

Odpowiedzi

Dodaj nową odpowiedź

Zawartość pola nie będzie udostępniana publicznie.
CAPTCHA
To pytanie jest konieczne w celu eliminacji botów
  _   _   ____   __     __  _____       _        
| \ | | | ___| \ \ / / |_ _| | | __ __
| \| | |___ \ \ \ / / | | _ | | \ \/ /
| |\ | ___) | \ V / | | | |_| | > <
|_| \_| |____/ \_/ |_| \___/ /_/\_\
Enter the code depicted in ASCII art style.

Podobne filmy wideo

W Tallinie rozpoczął się tydzień restauracji

2012-11-03 00:36

Duszona kapusta kiszona z ciemnym piwem i likierem

2012-12-14 22:28

Ziemniaki: estońskie smaki

2012-11-16 23:37

Estońska kuchnia

2012-11-17 17:01