Najzdrowsze ryby plus estońskie przepisy

O korzyściach z jedzenia ryby dietetycy mówią już nie od wczoraj. Jednak nie każda jest równie zdrowa. Tak, aby schudnąć i poprawić trawienie, trzeba zwrócić uwagę na to, jakie ryby wybrać.

 

 

 

 

 

Okoń  

Ten gatunek ryb może być zarówno morski, jak i rzeczny. Różnica polega na zawartości tłuszczu. Tak więc morskiego okonia zalicza się do ryb o średniej zawartości tłuszczu, a rzecznego do gatunków o niskiej zawartości tłuszczu. Okoń jest bogaty w białko, witaminy z grupy B, wapń, selen i cynk. Znacznie więcej jodu można znaleźć u okonia morskiego.

 

 

 

 

Zapieczony okoń w piekarniku

 

 

 

 

Potrzebne będą:

 

 

 

 

  • Tusze okonia
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 pomidor
  • Sok z cytryny
  • Oliwa z oliwek
  • Sól
  • Pieprz
  • Zioła
  • Folia

 

 

 

Najpierw trzeba oczyścić rybę. Następnie przechodzimy do marynowania okonia. Aby to zrobić, należy wymieszać wszystkie przyprawy - sól, mielony czarny pieprz i suszone zioła. Nasmarować ryby tą mieszanką. Następnie polewamy sokiem z cytryny i oliwą z oliwek. Podczas gdy ryba jest marynowana, należy przygotować warzywa. Startym ząbkiem czosnku należy natrzeć ryby. Następnie pokroić pomidory w plasterki. Wyłożyć rybę na folii i położyć na górę pomidory. Piec ryby powinno się około 35 - 40 minut.

 

 

 

 

 

 

Sandacz  

Ryba jest łatwo strawna z powodu niskiej zawartości tłuszczu. Jest bogata w białko wartościowe, jak również w potas, wapń, magnez, fosfor, żelazo i kwas foliowy. W estońskich sklepach można kupić sandacza w postaci filetu, jak i tuszy. Z tej ryby można ugotować wiele różnych potraw.

 

 

 

Sandacz po sycylijsku

 

 

 

Składniki:

 

 

 

 

  • Sandacz - 1 kg
  • Cytryna - 1 szt.
  • 2-3 cebule
  • Ziemniaki - 6-7 szt.
  • Cukinia - 400g
  • Pieczarki świeże - 250g
  • Olej roślinny (najlepiej z oliwek) – niepełna szklanka
  • Pieprz czarny mielony , sól - do smaku

 

 

 

Po oczyszczeniu, na rybach należy zrobić ukośne nacięcia. Do nich wkładamy połówki plasterków cytryny. Smarujemy formę do pieczenia, umieszczamy w niej ryby. Wokół ryby kładziemy krążki cebuli, pokrojoną w kostkę cukinię i ziemniaki, dodajemy pokrojone pieczarki. Nie wolno zapomnieć posolić potrawy do smaku i dodać pieprzu, wlać oliwę z oliwek i dodać trochę wody. Piec danie przez około 30 - 40 minut na średnim ogniu.

 

 

 

 

 

 

Morszczuk  

Odmiana ta jest określana jako suplement ryb – jest bardzo niskokaloryczna i łatwą do trawienia. Ryba ta zawiera również witaminy PP, B, A i E. Ponadto zawiera kwas tłuszczowy omega - 3, fosfor, wapń i jod.

 

 

 

Filet z morszczuka pieczony z warzywami

 

 

 

Składniki:

 

 

 

 

  • Filety Morszczuk
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 3 pomidory
  • Połowa cytryny
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • Czarny pieprz
  • Sól
  • Folia

 

 

 

Trzeba odmrozić filety morszczuka i trochę zamarynować polewając sokiem z cytryny i natrzeć solą/ pieprzem. Następnie przygotować warzywa - zetrzeć marchew na tarce i pokroić cebulę na drobne kawałki. Trzeba je trochę podsmażyć na oleju roślinnym. Pokroić pomidory w plastry. Wykładamy na folię podsmażoną marchewkę i cebulę, kładziemy na to rybę, a następnie pomidory. Zawijamy. Potem układamy do formy i pieczemy przez około 25 minut.

 

 

Brak oceny

Odpowiedzi

Dodaj nową odpowiedź

Zawartość pola nie będzie udostępniana publicznie.
CAPTCHA
To pytanie jest konieczne w celu eliminacji botów
  ____     ___   __     __  _____  _____  _   
| _ \ ( _ ) \ \ / / |__ / |__ / | |_
| | | | / _ \ \ \ / / / / / / | __|
| |_| | | (_) | \ V / / /_ / /_ | |_
|____/ \___/ \_/ /____| /____| \__|
Enter the code depicted in ASCII art style.

Podobne filmy wideo

Ziemniaki: estońskie smaki

2012-11-16 23:37

Estońska kuchnia

2012-11-17 17:01

Estoński piernik - Piparkook (świąteczne ciasteczka)

2012-11-17 18:04

Duszona kapusta kiszona z ciemnym piwem i likierem

2012-12-14 22:28