Kategorie:
Pod koniec 2014 roku wchodzą w życie nowe europejskie wymagania dotyczące informacji o żywności w opakowaniach, które umożliwiają konsumentowi dokonanie bardziej świadomego wyboru. Ludzie mają często problemy ze zrozumieniem tego, co jest napisane na etykiecie. Wygląd znakowania produktów zmieni się drastycznie – podaje Delfi TV (video).
Od grudnia tego roku wejdą w życie nowe wymogi dotyczące etykietowania żywności. Jest ich około dziesięciu, z czego główny to ustawienie minimalnej czcionki - 1,2 mm i obecność kontrastu w tle opisu produktu.
Informacje w widocznym miejscu będą musiały być łatwe do odczytania. Jeżeli, ktoś sprzedaje produkt rozmrażany, to będzie musiał o tym wyraźnie napisać. W przypadku mięsa i ryb trzeba będzie podawać dokładną data zamrażania. Konsument będzie miał w ten sposób dodatkowe dane na temat właściwości i jakości produktu.
Od 2016 roku wszystkie etykiety na żywności będą musiały zawierać wskazania na temat ilości tłuszczu w produkcie, cukru, węglowodanów, a także zawartości soli i dodatków naturalnych.
Skomentuj