Pod koniec roku wejdą w życie nowe wymogi dotyczące etykietowania produktów

Pod koniec 2014 roku wchodzą w życie nowe europejskie wymagania dotyczące informacji o żywności w opakowaniach, które umożliwiają konsumentowi dokonanie bardziej świadomego wyboru. Ludzie mają często problemy ze zrozumieniem tego, co jest napisane na etykiecie. Wygląd znakowania produktów zmieni się drastycznie – podaje Delfi TV (video).

 

 

 

 

Od grudnia tego roku wejdą w życie nowe wymogi dotyczące etykietowania żywności. Jest ich około dziesięciu, z czego główny to ustawienie minimalnej czcionki - 1,2 mm i obecność kontrastu w tle opisu produktu.

 

 

 

Informacje w widocznym miejscu będą musiały być łatwe do odczytania. Jeżeli, ktoś sprzedaje produkt rozmrażany, to będzie musiał o tym wyraźnie napisać. W przypadku mięsa i ryb trzeba będzie podawać dokładną data zamrażania. Konsument będzie miał w ten sposób dodatkowe dane na temat właściwości i jakości produktu.

 

 

 

Od 2016 roku wszystkie etykiety na żywności będą musiały zawierać wskazania na temat ilości tłuszczu w produkcie, cukru, węglowodanów, a także zawartości soli i dodatków naturalnych.

 

 

Brak oceny

Odpowiedzi

Dodaj nową odpowiedź

Zawartość pola nie będzie udostępniana publicznie.
CAPTCHA
To pytanie jest konieczne w celu eliminacji botów
              _____   _       _  __        __       
_ __ ___ | ___| | |__ | | \ \ / / ___
| '_ ` _ \ | |_ | '_ \ | | \ \ /\ / / / _ \
| | | | | | | _| | | | | | | \ V V / | __/
|_| |_| |_| |_| |_| |_| |_| \_/\_/ \___|
Enter the code depicted in ASCII art style.