Priczudska cebula – wyśmienity smak i europejska marka

Duże, rewolucyjne wydarzenie w estońskim rolnictwie. Uprawiana według ściśle przestrzeganych zasad priczudska cebula stała się europejską marką, donosi MK Estonia.

 

 

 

 

 

Wiele krajów stara się, aby dobrej jakości produkty, były kojarzone geograficznie z konkretnymi regionami. W gronie unikalnych produktów znajduje się francuski szampan, węgierska palinka, czy rosyjska wódka Smirnoff. Swojej pierwszej marki doczekała się także Estonia.

 

 

 

Priczudska cebula, aby mogła być sprzedawana pod tą właśnie nazwą, musi spełniać rygorystyczne wymagania opracowane i zatwierdzone przez Radę ds. Weterynarii i Żywności. Produkt ten jest specjalnie etykietowany. Obecnie pojawili się dealerzy, którzy pod tą nazwą próbują sprzedawać cebulę wyhodowaną w innych częściach kraju, bądź importowaną np. z Polski. Dzieje się to zwłaszcza w tym roku, gdzie popyt jest większy od podaży ze względu na mniejsze niż przed rokiem zbiory.

 

 

 

 

Taavi Kand, dyrektor w Ministerstwie Rolnictwa mówi, że „problemem nie jest jakość naszego produktu, a to, że nie może on znaleźć drogi do konsumenta. Program jakości posłuży producentom cebuli, jako narzędzie marketingowe. Będą oni mogli znakować swoje wyśmienite produkty, co wyróżni je od innych. Konsumenci będą ich szukać i zapłacą za nie uczciwą cenę”.

 

 

 

Cebulę w Priczudie hodują od początków dziewiętnastego wieku. Przywieziono ją tam z sortowni Bessonovka z regionu penzonskiego w Rosji. Cebula z tego regionu Rosji dobrze przyjęła się w estońskim klimacie nad Jeziorem Pejpus. Jest bardzo smaczna. Daje stabilny i bogaty plon. Obecnie do uprawy stosuje się odpowiednie nasiona pod historyczną nazwą Bessonovka. Jako nawóz może być stosowany jedynie kompost i obornik. Chwasty zwalczane są ręcznie. Warzywo musi mieć odpowiedni kształt, barwę i kolor – żółty, żółty z odcieniem różu lub brązowy z odcieniem różu. Dojrzała cebula powinna ważyć od 25 do 150 gram. Wszystkie etapy produkcji, od przygotowania nasion do opakowania, powinny być przeprowadzane na terenie gospodarstwa, biorącego udział w projekcie. Obecnie jest ich tylko sześć! Nie znaczy to jednak, że inni gospodarze w regionie nie mogą jej uprawiać.

 

 

 

„Bo Priczudia – to bardzo dobry model rozwoju tego programu” - kontynuuje Taavi Kand. „Mamy do czynienia z konkretnym regionem i bardzo oryginalną technologią produkcji. Są przy tym historyczne uwarunkowania i tradycja. Tak wiele wypracowanych przez wieki oryginalnych technologii nie ma zbyt wiele w innych regionach Europy”.

 

 

 

W Ministerstwie Rolnictwa Estonii myślą o uruchomieniu podobnego programu – tym razem skierowanego do producentów wołowiny. Wiele krajów starannie pielęgnuje jakość swoich produktów i zachowanie ich w konkretnym kontekście historycznym i kulturowym. Warunki te spełnia priczudska cebula.

 

 

 

Terytorium Priczudy rozciąga się pomiędzy rzekami Emajõgi Tartu i Kallaste. Leży nad brzegami wielkiego Jeziora Pejpus. Na tej ziemi współżyją zgodnie Estończycy i Rosjanie. Wszyscy dobrze mówią po rosyjsku. Jest to styk trzech różnych kultur. We wsiach Varna, Kasepyae i Kolka zamieszkują staroobrzędowcy. Hodują oni cebulę, łowią i wędzą ryby, mają swoje muzeum, cerkiew, szkołę i cmentarz. W Alatskivi żyją przedstawiciele dawnej kultury Morza Bałtyckiego szlachty niemieckiej. Trzecia grupa reprezentowana jest przez estońskich rolników.

 

 
Brak oceny

Odpowiedzi

Dodaj nową odpowiedź

Zawartość pola nie będzie udostępniana publicznie.
CAPTCHA
To pytanie jest konieczne w celu eliminacji botów
 __  __ __     __  ____    _   _   _   _         
\ \/ / \ \ / / |___ \ | \ | | | | | | __ _
\ / \ \ / / __) | | \| | | | | | / _` |
/ \ \ V / / __/ | |\ | | |_| | | (_| |
/_/\_\ \_/ |_____| |_| \_| \___/ \__, |
|_|
Enter the code depicted in ASCII art style.

Podobne filmy wideo

Kwas pitny - przepisy

2013-02-23 16:28

W wiosce rybackiej Lohusuu pielęgnują historię swoich przodków

2014-09-21 15:37

W Tallinie rozpoczął się tydzień restauracji

2012-11-03 00:36

Mały prom pasażerski na trasie Rosja - Finlandia - Estonia: za i przeciw

2012-11-16 22:59