Przepis Estonczycy.pl: Rolada szpinakowa z łososiem

Podajemy przepis na elegancko wyglądającą przekąskę z łososiem. Danie nie jest trudne do przygotowania. Do jego sporządzenia będziemy potrzebować 2 opakowania szpinaku, 4 jajka, 1 ząbek czosnku, 2 serki typu Almette lub Łaciate (np. smak kremowy, jogurtowy, chrzanowy, czosnkowy w zależności od gustu i upodobań), 2 opakowania łososia, 1 łyżkę mąki, a także oczywiście sól i pieprz.

 

 

 

Najpierw należy rozmrozić szpinak. Podsmażamy go na maśle na patelni z odpowiednio zmiażdżonym lub posiekanym ząbkiem czosnku. Ubijamy białka i dodajemy do nich mąkę, żółtka i schłodzony szpinak. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i uzyskujemy jednolitą, gęstą, zielonkawą masę, którą rozprowadzamy na blasze, wyściełaną papierem do pieczenia. Masę pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez ok. 15 minut i nie więcej.

 

 

 

Wyciągamy blachę ze szpinakiem z piekarnika i czekamy aż całość ostygnie. W zależności od smakowych upodobań, na wypieku rozsmarowujemy serek. Pokrywamy nim całą powierzchnię. Następnie układamy na niej równomiernie plastry wędzonego łososia. Całość zwijamy w roladę. Robimy to delikatnie, żeby nic nam się nie porwało. I choć początkowo wszystko wygląda, jak kupa goryla, to mimo wszystko, będzie smakować i wyglądać dobrze. Tak przygotowany produkt trafia na noc do lodówki. Ostudzoną roladę wydobywamy z chłodziarki i kroimy w plastry. Powodzenia i smacznego!

 

Brak oceny

Odpowiedzi

Dodaj nową odpowiedź

Zawartość pola nie będzie udostępniana publicznie.
CAPTCHA
To pytanie jest konieczne w celu eliminacji botów
    _   _____   _  _     _   _                 _    
(_) |___ / | || | | | | | __ __ / \
| | |_ \ | || |_ | | | | \ \ /\ / / / _ \
| | ___) | |__ _| | |_| | \ V V / / ___ \
_/ | |____/ |_| \___/ \_/\_/ /_/ \_\
|__/
Enter the code depicted in ASCII art style.

Podobne filmy wideo

Mulgikapsad danie główne - estoński przepis

2012-10-23 22:25

Lecznicze właściwości żurawiny

2012-10-26 21:44

W Tallinie rozpoczął się tydzień restauracji

2012-11-03 00:36

Ziemniaki: estońskie smaki

2012-11-16 23:37