Przepis z Estonii: indyk nadziewany

  • Przepis z Estonii:indyk nadziewany.
  • Ilość porcji: 10,12.
  • Przygotowanie: 2 godziny

Składniki:

  • 1 indyk
  • 400 g duszonej wieprzowiny (umiarkowanie  tłustej)
  • 1 cytryna
  • 200 g masła
  • 2 jajka
  • 1 szklanka bułki tartej
  • 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
  • podroby z indyka (lub kurczaka)
  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • 2 liście laurowe
  • ½ gałki muszkatołowej
  • pietruszka
  • sól
  • pieprz.

Przygotowanie:

  1. Tuszę indyka oczyścić, umyć i osuszyć.
  2. Wieprzowinę, żołądki, serca indyka zmielić (wątróbkę pociąć na kawałki).
  3. Wymieszać mięso zmielone z bułką tartą, orzechami, jajami, masłem, cebulą pokrojoną na drobne kawałki, marchewką (startą na grubej tarce), pietruszką, gałką muszkatołową (startej na tarce), z wyciśniętym sokiem z cytryny i z solą. Dokładnie wymieszać nadzienie.
  4. Wnętrze indyka natrzeć solą, pieprzem, cytryną i wypełnić przygotowanym farszem. Na zewnątrz również popieprzyć i posolić. Nogi i skrzydła indyka związać nicią.
  5. Włóż indyka na blachę, nalać trochę wody i umieść w rozgrzanym piekarniku.
Brak oceny

Odpowiedzi

Dodaj nową odpowiedź

Zawartość pola nie będzie udostępniana publicznie.
CAPTCHA
To pytanie jest konieczne w celu eliminacji botów
  _____  __   __        ___                
|___ / \ \ / / ____ |_ _| ___ _ _
|_ \ \ V / |_ / | | / __| | | | |
___) | | | / / | | | (__ | |_| |
|____/ |_| /___| |___| \___| \__,_|
Enter the code depicted in ASCII art style.