Pyszne zupy w 15 minut – przepisy Estonczycy.pl

Przepisy na zupy są bardzo zróżnicowane. Sporządzamy zupy gorące i zimne, lekkie i bardzo obfite, gęste i przejrzyste. Czy rzeczywiście w kwadrans można ugotować zupę? Zacznijmy odliczanie czasu!

 

 

 

 

 

Harczo. Czas gotowania -15 minut. 4 porcje:

 

 

 

 

  • 1 cebula

 

  • 2 ząbki czosnku

 

  • 2 łyżki st. masła

 

  • 1 łyżka st. przecieru pomidorowego i tkemali (gruziński sos ze śliwek)

 

  • 300 g mielonej wołowiny

 

  • 3 łyżki st. ryżu

 

  • sól i pieprz - do smaku

 

  • 0,5 łyżeczki chmieli suneli (gruzińska mieszanka przypraw)

 

  • kolendra

 

 

 

Przepłukany ryż zalać 1,3 l wody i ustawić na dużym ogniu. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek drobno zmielić – wszystko 2 minuty smażymy na oleju na patelni. Dodajemy wołowinę, mieszamy i dodajemy przecier pomidorowy i tkemali. Od czasu do czasu mieszamy przez 2-3 minuty i przekładamy do garnka, gdzie gotuje się ryż. Dodajemy chmieli suneli. Gotujemy razem 7 minut aż uzyskamy miękkość ryżu i farszu. Posypujemy kolendrą. Doprawiamy pieprzem.

 

 

 

 

Kremowo - śmietankowa zupa rybna. Czas przygotowania - 15 minut. 4 porcje:

 

 

 

  • 1 cebula

 

  • kawałek selera wielkości orzecha włoskiego

 

  • 2 łyżeczki topionego masła

 

  • 400 g filetów rybnych

 

  • 1-2 łyżki st. płatków ryżowych

 

  • 200 ml śmietanki

 

  • sól i pieprz - do smaku

 

  • koper

 

 

 

Drobno kroimy cebulę. Seler zetrzeć na średniej tarce. W rondelku rozpuszczamy masło. Podsmażamy cebulę i seler przez 3 - 4 minuty. W tym czasie kroimy rybę w małe kawałki i dodajemy do rondla. Wlewamy 1 litr wrzątku, solimy i gotujemy na małym ogniu przez 7 minut. Dodajemy do rondla płatki ryżowe, zalewamy śmietanką, posypujemy koperkiem. Doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z ognia. Podczas serwowania doprawiamy pieprzem.

 

 

 

 

Makaron z podrobami. Czas gotowania - 15 minut. 4 porcje:

 

 

 

  • 1 cebula , 1 marchewka

 

  • 2 łyżeczki stopionego masła

 

  • 300 g wątróbki z kurczaka

 

  • 2 łyżki st. brandy

 

  • 1-2 łyżki st. sosu sojowego

 

  • 0,5 łyżeczki suszonego tymianku

 

  • 60 g makaronu sól i pieprz - do smaku

 

 

 

Rozgrzewamy garnek z grubym dnem. Obieramy cebule i marchew. Cebulę kroimy w kostkę, marchew zetrzeć na grubej tarce. Do garnka dajemy masło i przygotowane warzywa. Podczas, gdy warzywa się szklą, tniemy wątróbkę na małe kawałki. Dodajemy wątróbkę do garnka. Wlewamy brandy i sos sojowy. Posypujemy tymiankiem. Smażymy na dużym ogniu, następnie wlewamy 1,2 litra wrzącej wody. Wsypujemy makaron i gotujemy przez kilka minut, do miękkości.

 

 

 

 

Zupa z kluskami serowymi. Czas gotowania - 15 minut. 4 porcje:

 

 

 

  • 1,2 litra bulionu z kurczaka

 

  • 2 ziemniaki

 

  • 1 marchewka

 

  • Zielenina

 

 

Na kluski:

 

 

 

  • 1 łyżka st. masło

 

  • 2 łyżki st. tartego sera

 

  • 2 łyżki st. (z górką) mąki

 

  • 1 jajko, szczypta soli ,szczypta pieprzu

 

 

 

Rozgrzewamy bulion. Pokroić ziemniaki w „słomkę”, marchew również kroimy paskami. Dodajemy do bulionu. Przecieramy wszystkie składniki na kluski. Zmniejszamy ogień, do momentu aż bulionu ledwo zauważalne wrze. Dwiema łyżeczkami tworzymy kluskę i natychmiast zanurzamy w bulionie. Kiedy ostatnia kluska będzie w garnku, dodajemy posiekaną natkę pietruszki, przykrywamy pokrywką (nie do końca) i pozostawiamy na małym ogniu przez 2 - 3 minuty.

 

Brak oceny

Odpowiedzi

Dodaj nową odpowiedź

Zawartość pola nie będzie udostępniana publicznie.
CAPTCHA
To pytanie jest konieczne w celu eliminacji botów
  ____    _       ____    _    ___    _  __
|___ \ | | | _ \ | | / _ \ | |/ /
__) | | | | |_) | | | | (_) | | ' /
/ __/ | |___ | _ < | | \__, | | . \
|_____| |_____| |_| \_\ |_| /_/ |_|\_\
Enter the code depicted in ASCII art style.

Podobne filmy wideo

Mulgikapsad danie główne - estoński przepis

2012-10-23 22:25

Lecznicze właściwości żurawiny

2012-10-26 21:44

W Tallinie rozpoczął się tydzień restauracji

2012-11-03 00:36

Ziemniaki: estońskie smaki

2012-11-16 23:37