Ziemniaki: estońskie smaki

Dziennikarze MK – Estonia przetestowali kilka odmian ziemniaków sprzedawanych w Estonii i dane te opublikowali na łamach swojego dziennika. Od razu rodzi się pytanie. Jak wielu z nas zwraca uwagę na kupowane odmiany ziemniaków? A to, nawiasem mówiąc, jest bardzo ważne. MK - Estonia przebadała kilka odmian ziemniaków, które zakupiono w tallińskim Central Market. Następnie je oczyszczono, gotowano, próbowano zrobić puree, a także smażono i pieczono w piekarniku. Obecnie na świecie istnieje około 7 tys. odmian ziemniaka. Żurnaliści wspomnianego periodyku do analizy wybrali pięć odmian powszechnie dostępnych w Estonii. Wszystkie zakupione ziemniaki były pyszne, smaczne i zyskały wysokie noty.

Gatunek Lati Kollane. Cena: 0,35 EUR / kg. Wesoły żółty kolor. Okrągłe bulwy. Charakteryzuje się małym rozmiarem, ale za to czyści się doskonale. Rozgotowuje się dość szybko - w ciągu 15 minut. Nieco suchy. Załamuje się przy najlżejszym dotknięciu widelcem, świetny na puree. Nie jest za bardzo odpowiedni do smażenia i pieczenia. Ilość otrzymanych punktów: 4 Gatunek Ando. Cena: 0,35 EUR / kg. Soczysty żółty. Bulwy średniej wielkości, gładkie, dobrze się czyszczą. Zdarzają się zaczernienia na kartoflach. Rozgotowuje się w czasie 20 minut. Miękki, łagodny smak. Po smażeniu nie są kruche, ale i nie twarde. Nadaje się do smażenia, pieczenia i sałatek. Ilość otrzymanych punktów: 4

Gatunek Laura, 0,35 EUR / kg. Soczyście żółty. Bulwy są duże, płaskie. Czyszczą się doskonale. Brak ciemnych plam. Rozgotowują się w czasie 25 minut. Ziemniak nieco przysuchy. Dobry do użycia w sałatkach, świetny do zapiekania w piekarniku. Puree jest trudne do zrobienia. Ilość otrzymanych punktów: 4

Gatunek Princess. Cena: 0,40 EUR / kg. Kolor skórki niemal cytrynowy. Bulwy średniej wielkości, raczej gładkie. Robią się miękko twarde po pół godzinie gotowania. Nie są kruche. Mają smak nieco wodnisty. Nie rozpływa się w ustach. Trzeba go przeżuwać. Zalecany do pieczenia i smażenia. Ilość otrzymanych punktów: 3

Gatunek Adreta, 0,40 EUR / kg. Bulwy ziemniaka czyste, jednolite. Skóra jest bardzo cienka. Rozgotuje się po 25 minutach gotowania na dużym ogniu. Ziemniak kruchy, ale smak soczyste. Nadaje się zarówno do robienia puree, jak i do pieczenia. Ilość otrzymanych punktów: 5

Brak oceny

Odpowiedzi

Dodaj nową odpowiedź

Zawartość pola nie będzie udostępniana publicznie.
CAPTCHA
To pytanie jest konieczne w celu eliminacji botów
  _   _      _              ____     ___   __        __
| | | | / \ __ _ |___ \ / _ \ \ \ / /
| |_| | / _ \ / _` | __) | | (_) | \ \ /\ / /
| _ | / ___ \ | (_| | / __/ \__, | \ V V /
|_| |_| /_/ \_\ \__,_| |_____| /_/ \_/\_/
Enter the code depicted in ASCII art style.

Podobne filmy wideo

Estońska kuchnia

2012-11-17 17:01

Estoński piernik - Piparkook (świąteczne ciasteczka)

2012-11-17 18:04

Duszona kapusta kiszona z ciemnym piwem i likierem

2012-12-14 22:28

Najzdrowsze ryby plus estońskie przepisy

2014-05-21 21:47